För den som är vd är längre intervjuer en viktig del av jobbet, och något som kan hjälpa till att bygga företagets anseende. Hemligheten bakom en framgångsrik intervju är att skapa bästa möjliga förutsättningar genom noggranna förberedelser med intressant innehåll och slagkraftiga budskap. Genom att följa följande sex steg underlättar du för att lyckas.
Tydlig bild av vad intervjun ska handla om
Att ha en tydlig bild från alla parter redan från början gör oftast att man undviker problem senare. Journalisten och företaget behöver ha kommit överens om vad intervjun ska handla om, och reportern har med fördel delat frågor/ämnen på förhand. De behöver också ha kommit överens om hur lång intervjun kommer att vara, i vilket format den ska göras, och att reportern behöver skicka citat för godkännande efteråt. Att hålla vad man lovat är en viktig del i att skapa väl fungerande medierelationer.
Förarbetet skapar bästa möjliga förutsättningar
Den allra enklaste situationen är när vd blir intervjuad av en reporter som hon eller han redan är bekant med. Om journalisten däremot är någon som vd inte känner så är det viktigt att vd förstår vem reportern är och de målgrupper hon eller han vänder sig till, men också att reportern får rätt information om företaget inför intervjun för att också kunna vara så väl förberedd som möjligt.
Ta fram tre budskap som fungerar
En vd behöver starka huvudbudskap att lyfta fram och behöver också vara förberedd på att svara på svåra frågor. Budskapsunderlag tas med fördel fram inför vd-intervjuer. En tumregel är att ta fram tre budskap – det blir ofta slagkraftigt och enkelt att komma ihåg. Det handlar om att ta fram huvudbudskap och bygga på dem med anekdoter och fakta, men också mer detaljerade stödbudskap och svar på svåra frågor. Många företag har även budskapsplattformar som är mer tidlösa och kan användas som grund.
Medieträning en viktig övning
Inför en intervju görs vanligtvis medieträning. Då har man med sig de frågor som förväntas ställas i intervjun, inklusive de frågor man helst inte vill ha, och de huvudbudskap som ska användas för att svara på frågorna. Det handlar om att vd genom övning ska kunna känna sig mer avslappnad och kunna och ge bra, genomtänkta svar. På samma sätt som pianister behöver öva inför en konsert så behöver en talesperson som ska sitta i en lång intervju öva på vad han eller hon ska säga.
Intressanta och slagkraftiga budskap
Ur en journalists perspektiv finns det framför allt en parameter som gör någon till en bra intervjuperson: att den levererar slagkraftiga visualiseringar eller citat. Någon som vill få bra genomslag för sina idéer och sitt företag i media bör därför vara så tydlig och målande som möjligt i sina formuleringar. Ett exempel är att säga ”vi går mot en vargavinter i ekonomin” i stället för ”vi går mot sämre tider i ekonomin”. Vd:ar som lyckas visualisera sina budskap och leverera bra citat kommer att bli populära intervjupersoner.
Efterarbetet lika viktigt som förarbetet
Efterarbetet med att granska citat och se till att reportern får hjälp med det som behövs inför publicering är minst lika viktigt. De som ska godkänna citaten, inklusive vd, behöver också finnas tillgängliga för att göra det vid rätt tillfälle. Det är också i slutfasen man har möjlighet att föreslå intressanta tillägg, till exempel något som kanske inte vd fick frågor om, men som man tror skulle tillföra något i texten.
Kontakta Helena Norrman eller Amanda Billner om du vill veta mer om hur Kekst CNC kan hjälpa ditt företag med medierelationer, strategiskt budskapsarbete och medieträning.